УЧАСНИКАМ

7-8 квітня

ВІДВІДУВАЧАМ

ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»
14.11.2020
Інститут проблем виховання НАПН України
14.11.2020

Державний професійно-технічний навчальний заклад

"Шосткинське вище професійне училище"

Рівні освіти: Бакалавр (Bachelor) Магістр (Master) Доктор філософії (PhD)

 
 

Перелік напрямів та спеціальностей

АВТОМОБІЛЬНИЙ ТРАНСПОРТ:
• Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів
ГРОМАДСЬКЕ ХАРЧУВАННЯ:
• Кухар, кондитер
• Фаховий молодший бакалавр за спеціальністю «Харчові технології»
ЕЛЕКТРОТЕХНІЧНЕ ВИРОБНИЦТВО:
• Електрогазозварник
• Електрозварник ручного зварювання
• Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування
БУДІВНИЦТВО:
• Столяр будівельний, верстатник деревообробних верстатів
• Штукатур, маляр, лицювальник-плиточник
• Муляр
СФЕРА ПОСЛУГ:
• Секретар керівника (організації, підприємства, установи)
• Обліковець з реєстрації бухгалтерських даних
• Майстер ресторанного обслуговування
• Бармен, офіціант

Коротка інформація

ДПТНЗ «Шосткинське ВПУ» - єдиний комплекс споруд: навчальний корпус з сучасно обладнаними кабінетами, комп’ютерними класами з Інтернетом та локальною мережею, корпус, де розміщені майстерні та лабораторії виробничого, курсового та індивідуального навчання, гуртожиток, їдальня, навчальний бар, дегустаційна зала, спортивний зал і актова зала, музей, бібліотека. В училищі створена єдина мережа Wi-Fi. В структурі закладу 3 підрозділи: будівельний відділ; відділ харчових технологій відділ загальних робітничих професій. Контингент училища – 510 учнів. Училище є активним учасником освітніх виставок і утримує Почесне звання «Лідер професійно-технічної освіти» протягом декількох років. За період свого існування училище підготувало і випустило понад 6800 кваліфікованих кадрів для будівельних, харчових підприємств, підприємств торгівлі, установ міста, області та України, продовжують навчатись у вищих навчальних закладах відповідного профілю. До училища вступають випускники шкіл з базовою середньою та повною загальною середньою освітою.

Рекламні матеріали

pdf

Міжнародне партнерство

Партнер: Міжнародний коледж індустріалізації та захисту населення від бід та аварій м.Варна, Болгарія

Працевлаштування випускників

100%

Додаткові освітні програми

Навчальний заклад здійснює: Первинну професійну підготовку, професійно-технічне навчання, перепідготовку робітничих кадрів, підвищення кваліфікації робітників.

Відгуки студентів

Юрий Савчук

Киев, Украина


Мене звати Григорьєва Катерина. В 2015 році я навчалася у ДПТНЗ «Щосткинське ВПУ» за професію «Бармен, офіціант» - це були яскраві сторінки мого життя. Сьогодні професія стала дуже поширеною, адже жоден ресторан, кафе чи бар не може обійтися без офіціанта. Святкування знаменних дат, прийоми видатних осіб, підписання угод передбачає спілкування за урочистим столом і неможливе без офіціантів, які беруть активну участь в обслуговуванні трапези. Вважаю, що професія, яку я отримала, має соціальну значущість, і пишаюся цим. Вона мені дуже допомогла, я навчилася бути професіоналом у цій справі, також розвинула комунікативні навики та покращила знання англійської мови.

ОЛЕКСАНДР КАБАНЦЕВ

КУХАР – ЦЕ МИТЕЦЬ


Ще кілька місяців і випускники шкіл почнуть обирати професії свого майбутнього. Тож, щоб показати деякі популярні професії з різних боків, почнемо з однієї, на мою думку, найромантичнішої і оспіваної багатьма художніми творами. Професія кухаря. Щоб дізнатись чим живуть кухарі столичних ресторанів, я пішла в один із них, тамтешній шеф-кухар Олександр Кабанцев люб’язно поділився секретами своєї професії. “Особливості роботи кухаря в тому, що він може відпроситися з роботи лише в тому разі, якщо він у буцегарні, або ж у лікарні. Це, звісно, бородатий анекдот, але в нього вмістили всю правду кухарських буднів. Незважаючи на рівень ресторану, дизайн, ремонт, вартість посуду та весь зовнішній гламур, успіх на 90% залежить від роботи кухаря, або команди кухарів. Хто пам’ятає серіал “Кухня”: суцільне пекло, десятки замовлень, продукти, які літають між мийкою і посудом. Усе так і є”, – розповідає Олександр. Робота кухаря, як і будь яка, має свої плюси й мінуси. Серед плюсів – це можливість творити, такий собі фуд-арт. Адже кожен кухар – це митець, який створює нові смаки, надає стравам нові відтінки та впливає на настрій відвідувачів авторською подачею. У кухаря, а особливо у шефа, є цілий ряд обов’язків. Окрім того, що шеф-кухар готує страви, він ще розробляє меню, керує командою кухарів, керує всіма процесами на кухні, відповідає за мийку та підготовку продуктів, чистоту на кухні й дотримання санітарних норм, відповідає за подачу страв і відгуки клієнтів. Тож роботи він має вдосталь, іноді навіть більше, ніж можливо виконати за робочу зміну. “Роботу кухаря можуть вважати романтичною лише ті, хто з нею не стикався. Щодня я 10-12 годин на ногах, і не просто стою, а постійно рухаюсь. Кухар не може дозволити собі взяти перерву, адже коли відвідувачів немає – це його час на те, щоб робити заготовки (бульйони, соуси й інше). Робота в постійній концентрації. Ти не можеш собі дозволити замислитися на кілька хвилин, адже ти можеш зіпсувати страву, яку в цей час готуєш. У голові ти тримаєш інгредієнти в правій півкулі мозку, замовлення – у лівій. Цю роботу треба любити, лише це втримає вас у професії. Ні гроші, ні умови не є пріоритетом в професії кухаря”, – ділиться шеф своєю думкою про роботу. Як взагалі ви прийшли до думки, що хочете стати кухарем? Мене в дитинстві бабуся вчила готувати, фактично з нічого, адже часи тоді були складні. Я сам із Шостки, тож простий хлопець з райцентру. Після школи пішов в училище на спеціальність кухар-кондитер і вже після першого курсу почав працювати. У професії я все своє життя. Хоча були моменти, коли я робив павзи. Зарплатня кухаря завжди була невеликою, тому я пробував себе в різних галузях, але повернувся на кухню, про що зовсім не шкодую. Щодо кваліфікації. Щороку в ресторанному бізнесі нова мода – нові смаки, соуси, подача. Кухар має проходити додаткові навчання? Навчання має бути безперервним. Я постійно шукаю нові смаки й комбінації. Люблю поєднувати непоєднуване в пошуках нових результатів. Але водночас головне тримати баланс. Я вважаю, що головно страва має подобатися кухарю. Якщо страва не до смаку кухарю, її їсти ніхто не буде. В Італії є прислів’я, що один салат мають готувати різні кухарі. Скупий кухар має заправляти салат оцтом, кухар-філософ додає сіль, кухар-марнотратець додає олії, кухар-художник має викладати страву на тарілку. Але мені здається, що такий принцип роботи пасуватиме кожній страві, не тільки салату. Тож кожен кухар має поєднувати в собі багато особистих якостей. Дуже важливо для кухаря, який дійсно любить і цінує свою роботу, працювати в команді таких самих фанатів своєї справи. На кухні завжди повинна бути стратегія, яку підтримує команда. У гарячі години, коли замовлення на кухню приходять безперервно, а кожна страва має чіткий регламент часу для приготування, усе залежить від стосунків у колективі. Разом можна або виконати план і навіть перевиконати, або ж підірвати роботу всієї курні. А робота колективу у великій мірі залежить від шефа.

Контакти

  • вул. Воронізька, 38 Шостка, Україна
  • (05449)21514

  • vpu19@ukr.net

  • vpu19.ucoz.ua/

Share

Схожі записи

20.11.2020

Українсько-американський університет Конкордія


Детальніше
16.11.2020

Інститут соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук України


Детальніше
16.11.2020

Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”


Детальніше

Оргкомітет виставки:
Тел.: (044) 237-85-43, (044) 374-07-86
(063) 237-85-43, (093) 676-53-38
expoznannya@ukr.net

osvitaexpo 2022